W tym miejscu kupisz obwarzanki krakowskie.
Posiadają niepowtarzalny smak, prezentują się naprawdę ciekawie, natomiast znaleźć je możemy tylko w jednym mieście na świecie. O co chodzi? Oczywiście tematem są obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są symbolem historycznej stolicy Polski i najważniejszą tradycją krakowskich piekarzy. Z jakiego powodu cieszą się tak ogromnym uznaniem? W jaki sposób powstają obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do stolicy Małopolski na początku zamierzają spróbować właśnie opisywanego specjału?
Dzieje obwarzanków krakowskich
Historia wyrabiania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie XIII stulecia. W kronikach pierwszy raz pojawiły się sto lat później, gdy odnotowano, że uwielbiała je królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je tylko w czasie Wielkiego Postu, jednak potem jadano je również w pozostałych miesiącach. W XV wieku król Jan Olbracht ustanowił dokument, według którego mieli prawo wytwarzać je wyłącznie piekarze ze stolicy Małopolski. Taką samą rzecz zrobiła pięć wieków później UE, wpisując je do spisu wyrobów regionalnych.
Receptura obwarzanków krakowskich
Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z łatwo zauważalną spiralną fakturą oraz wielkość w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od dawna wypiekane są w myśl tego samego przepisu. Ich określenie i wyjątkowy smak są skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – na przykład solą tudzież serem – i wkłada do piekarnika.
Dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]