Jeśli chcesz zamówić sok z kapusty kiszonej, koniecznie wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wróciły do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także inne, dotychczas mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o leczniczych atutach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć również napojów takich jak maślanka, kwas chlebowy albo wszelkiego typu zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają łatwo i szybko dostarczyć naszemu organizmowi substancje konieczne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający mnóstwo związków wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kwaszonek to również doskonałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje głównie duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już pół szklanki tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonej kapusty – dlaczego warto go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na naszą odporność oraz pracę jelit. Na domiar tego liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, a także pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Stanowią one także osłonę podczas leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]