Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Zamów sól kłodawską

Sól to substancja konieczna do prawidłowego działania ludzkiego organizmu. Jakie zalety ma sól kłodawska czy sól himalajska? Czemu powinno się stosować je w gastronomii?

Zalety różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która wspaniale podbija smak posiłków. Pomimo, iż nadużywanie soli może mieć negatywne oddziaływanie na zdrowie, to jej odpowiednie porcje (do 6 gramów dziennie) są potrzebne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych minerałów i pierwiastków, między innymi selen, wapń czy cynk, a zarazem nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska doskonale podkreśla smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, wapnia i żelaza

Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest świetnym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest cennym źródłem cynku, potasu czy wapnia, innymi słowy pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dzięki czemu nie zatraca swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]