Ogórki kiszone to źródło witamin i minerałów

Dowiedz się, gdzie zamówić eko ogórki kiszone.

W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie lub jako surówka do dania głównego – kwaszone ogórki w naszej kuchni podajemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, gdyż kiszonki są równie smakowite, co zdrowe.

Kiszone ogórki – z koprem, ząbkami czosnku bądź z innymi dodatkami

Kwaszone ogórki to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich przyrządzanie jest niezmiernie łatwe. Używa się do tego dużych kamiennych garnków lub beczułek z drewna, w których ogórki wespół z przyprawami zalewa się solanką. Następnie kładzie się je na nie mniej niż czternaście dni w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Miłośnicy mało kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po paru dobach – ogórki tego rodzaju to tzw. ogórki „małosolne”. W podstawowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wrzuca się czosnek i koper, aczkolwiek smak ogórków kiszonych można wzbogacić także innymi dodatkami, między innymi liśćmi laurowymi, cząstkami marchwi czy czarnym pieprzem. Oczywiście nie wszyscy mają czas czy dostatecznie miejsca w kuchni, by samodzielnie przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą bądź spiżarką, w której może chować żywność w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że musimy odmówić sobie spożywania ogórków kiszonych – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, tj. w kubełkach czy też w workach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.

Czy należy jeść ogórki kwaszone?

Od wieków panuje przekonanie, iż sfermentowane warzywa dobrze oddziaływają na ludzki układ pokarmowy. I to prawda, ponieważ wespół z kwaszonkami wchłaniamy dobroczynne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie wpływają na ich florę, wspomagając w ten sposób trawienie. Lecz to nie wszystko! Kiszone ogórki są nietuczące (to ledwie 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę C, A i K1, witaminy z grupy B, a także niemało składników odżywczych istotnych dla prawidłowego działania organizmu, jak wapń, magnez, żelazo, potas czy mangan. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? Jeżeli nie przeszkadzają kwaskowate smaki, nie warto wylewać go po zjedzeniu warzyw. Lepiej użyć go do zupy ogórkowej albo wypić, ponieważ w czasie kwaszenia witaminy przedostają się po trosze do zalewy. Należy jednak zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem spora ilość soli.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]