Dania kojarzone z polską kuchnią – o żurku i barszczu białym

Nie szukaj już więcej! Tu znajdziesz zakwas na biały barszcz.

Obecnie coraz rzadziej jemy obiady z dwóch posiłków. Przez chroniczny pośpiech, co generuje potrzebę błyskawicznego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie na rzecz posiłków niegdyś podawanych na ogół jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, takie jak żurek i barszcz biały, będą z nami jeszcze długo. Nawet jeśli samemu gotujemy je już tylko sporadycznie, to nadal są one stałą pozycją na karcie dań restauracji oraz barów z rodzimą kuchnią, a także są obowiązkowo podawane w trakcie spotkań wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.

Barszcz biały a żurek – co wyróżnia te potrawy?

Kiedy spyta się Słowianina o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to z miejsca wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Masa osób wręcz nie wie, iż to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zasadniczo barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, z kolei żurek – na zakwasie na mące żytniej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, jakkolwiek trzeba zdecydowanie podkreślić, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Kuchnia jest bowiem sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla doświadczenie kucharza oraz jego indywidualne upodobania. Co jednak da się wskazać to fakt, że do barszczu białego na ogół dodaje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kwaszonej bądź z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, bowiem w ramach tej rodziny zup można wymienić 3 typy:
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go najczęściej z jajkiem i chlebem;
– zawiesisty, kwaśny żur gotowany przeważnie z dużą ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.

Nie trzeba przygotować samodzielnie bazy na żurek i barszcz biały

Zrobienie zakwasu na wyliczone powyżej zupy nie jest trudne, chociaż nie zawsze pierwsze podejście uwieńczona jest sukcesem. Na portalach kulinarnych znajduje się mnóstwo przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Wykorzystując jednak samodzielnie wykonany zakwas powinno się przewidzieć gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Wobec tego, jeżeli chrapka np. na barszcz biały przyjdzie do was bez ostrzeżenia, polecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych tradycyjnych, jak i online, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których zrobimy przepyszny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski albo staropolski.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]